Koncerter 2022 - kunstnerbiografi

Jonas Frølund, Jonathan Algot Swensen og Elias Holm

Jonas Frølund, gik som 10-årig for alvor i gang med at spille klarinet og sporten og andre interesser gled efterhånden i baggrunden. I starten spillede han ikke med nogen bestemt genre for øje, det kom senere, men det var en stor interesse og noget, der gjorde ham stolt.

"I folkeskolen var jeg den eneste, der spillede musik på den måde. Jeg oplevede, at når man selv er stolt af det, og ikke tvivler på sig selv, så er det heller ikke noget, de andre tager afstand fra. Jeg fik hurtigt givet indtryk af, at jeg mente det med klarinetten og det blev accepteret".

Jonas har da også fortsat en del venner fra folkeskolen og gymnasiet, som ikke selv spiller musik.

Jonas Frølund, det unge danske klarinettalent studerer på Conservatoire de Paris, er soloklarinettist i Danmarks Underholdningsorkester, kontraktansat i Malmö SymfoniOrkester som soloklarinettist på halv tid, i spil til stillingen som soloklarinettist i orkestret ved Londons Royal Opera House og medlem af prisvindende blæserkvintet V Coloris, har vundet flere internationale klarinetkonkurrencer. I 2019 vandt han førsteprisen i Lisbon International Clarinet Competition med optræden på ClarinetFest, verdens største klarinetmesse arrangeret af ICA – International Clarinet Association, som en del af førsteprisen. 

 

Jonathan Algot Swensen, med en mor, der er violinist, og en far, der både dirigerer og er violinist, har musikken været en del af Jonathans liv helt fra begyndelsen. Som treårig dirigerede Jonathan Sibelius’ symfonier med en spisepind. Som seksårig var han med i koncertsalen, da faren dirigerede Elgars Cellokoncert med Ralf Kirschbaum som solist. Og det var første gang, han bad om at få lov at spille cello. Men stik imod forventning fik Jonathan ikke lov. Og der var på ingen måde tale om, at forældrene pacede ham ind i musikken. Tværtimod. Ønsket fra Jonathan blev mødt med spørgsmålet: Hvis din lærer siger, du skal øve dig hver dag, vil du så gøre det? Først da Jonathan var blevet syv år, kunne han svare ja til spørgsmålet, og han har øvet sig hver dag siden.

Et lille papskilt i et plasticetui har ligget i skrivebordsskuffen hos Jonathan Swensen i 8 år. Han fik det på Menlo musikfestival i Californien, da han var 13 år gammel. Han har gemt det, fordi det minder ham om, at man ikke bliver en dygtig musiker uden hårdt arbejde og selvdisciplin:

"Det var min første store musikoplevelse på højest mulige koncertniveau og jeg blev hurtigt klar over, at jeg var på et lavere niveau i forhold til mine amerikanske medstuderende, der havde gået i den hårde skole. Jeg havde de bedste lærere på den tre uger lange festival, og jeg fik tæsk. Men det lærte mig betydningen af selvdisciplin og hårdt arbejde og samtidig at bevare glæden ved musikken. Jeg fik et nyt mindset i forhold til øvning og forstod, at øvningen også er et arbejde", forklarer Jonathan Swensen, som er kommet frem til, at man skal bruge sin individualitet og sin egen tankegang for at finde ind i musikken og forstå det, der står skrevet.

 

Elias Holm (f. 1996) begyndte at spille klaver som 6-årig hos Mark Schneider. I perioden 2008-2013 studerede han hos Pianist og tidl. Docent ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium; Tove Lønskov. Fra 2013-2015 studerede Elias på Bacheloruddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Prof. Amalie Malling. I februar 2015 bestod Elias optagelsesprøven på Universität der Künste i Berlin og startede på en ny Bacheloruddannelse hos Prof. Klaus Hellwig. Bacheloren i Berlin færdiggøres i januar 2020. Elias modtager desuden privatundervisning hos den verdenskendte pianist Maria João Pires i hendes hjem i Portugal. 

Har modtaget privatundervisning i klaverteknik hos pianist og professor ved Piano Academy Lake Como; Prof. Laurent Boullet i Berlin og soloundervisning i Düsseldorf af Prof. Paolo Giacometti. I Danmark har Elias fået timer i lied-akkompagnement af Tove Lønskov og på UdK i Berlin har han studeret lied-akkompagnement hos Prof. Eric Schneider og Prof. Wolfram Rieger. Han modtager privattimer i Wien sammen med Sopran Clara Cecilie Thomsen hos Helmut Deutsch og har desuden deltaget i Det Danske Sangselskabs Sommerkursus med Helmut Deutsch og Bo Skovhus. 

Elias har vundet flere danske konkurrencer, herunder Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence og Den Danske Steinway Festival, og modtog Grand Prix i den internationale klaverkonkurrence Music Without Limits i Litauen i 2013. Deltog i 2014, som repræsentant for Danmark, i 'New Names' International Festival for Young Musician-Performers i Armenien, hvor han optrådte både med soloprogram og som solist i Mozarts c mol-koncert med Armenian Philharmonic Orchestra. Senere i 2014 repræsenterede han Danmark i den internationale Steinway Festival i Hamburg. 

Elias har de seneste år spillet et større antal solo - og kammermusik-koncerter i Danmark, bl.a. på Copenhagen Summer Festival, Hindsgavl Festival, Esbjerg Chamber Music Festival og Schubertiaden i Roskilde. Elias’ tidligere og nuværende kammermusikpartnere inkluderer bl.a. Cellist Jonathan Swensen, Violinist Anna Egholm, Mezzosopran Sophie Haagen, Sopran Clara Cecilie Thomsen, Bratchist Nicholas Algot Swensen, Violinist Alva Holm og Klarinettist Jonas Lyskjær Frølund. 

Elias har modtaget et antal prestigefyldte legater, bl.a. et nyt Steinwayflygel fra Augustinus Fonden til låns under studietiden og det eftertragtede Sonning Legat. Han har deltaget i flere masterclasses med bl.a. Arie Vardi, Steven Isserlis, Ralph Kirschbaum, Helmut Deutsch, Kevin Kenner, Alexander Melnikov, Ferenc Rados, Eugen Indjic, Mikhail Voskresensky og Eldar Nebolsin.